Πρόσκληση σε διάλεξη: «Εντοπίζοντας την Ομηρική Ιθάκη και το ανάκτορο του Οδυσσέα»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ένωση των Απανταχού Ιθακησίων και ο Σύλλογος Φιλομήρων Ιθάκης σας προσκαλούν

στη διάλεξη των καθηγητων της αρχαιολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επικεφαλείς της ανασκαφής στην περιοχή Αγ. Αθανασίου Β.Ιθάκης,

κ.κ. Αθ. Παπαδόπουλου και Σπ. Κοντορλή Παπαδοπούλου με θέμα: «Εντοπίζοντας την Ομηρική Ιθάκη και το ανάκτορο του Οδυσσέα»

Θα ακολουθήσει η διάλεξη του Μεταλλειολόγου και συνεργάτη της ανασκαφής κουΓεωργακέλλου Νίκου, με θέμα: «Δαναών τεχνολογία, τεχνολογικές αποκαλύψεις στα Ομηρικά Έπη»

ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
και ώρα 19.00, 

στα γραφεία της Ένωσης Απανταχού Ιθακησίων.
Θεμιστοκλέους 4, Στοά Μεγάρου Θεμιστοκλέους 5ος όροφος, Ομόνοια.

Είσοδος Ελεύθερη – Πληροφορίες: 2103822367, 6982475129, 6945420533

H μοναδική βιώσιμη λύση για την ολοκλήρωση της ανασκαφής!

Κυκλοτερές – Σχολή Ομήρου

Φίλες και φίλοι, θέλω να σας ευχαριστήσω για την θετική σας ανταπόκριση στο ιστορικό – αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ “ΝΑΙΕΤΑΩ Δ’ ΙΘΑΚΗΝ”.

Αυτό το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ είναι μια προσφορά του Συλλόγου Φιλομήρων Ιθάκης (που κάλυψε όλα τα ανελαστικά έξοδα) αλλά και των συντελεστών της, που με μεράκι εργάστηκαν αφιλοκερδώς για τον κοινό σκοπό της ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την επισφράγιση της Ομηρικής ταυτότητας της Ιθάκης.

Όμως τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα και τίποτα δεν θα μας χαριστεί χωρίς αγώνα και επιμονή. Ήδη θεωρίες περί άλλου Οδυσσειακού ανακτόρου ξεπηδούν από την γειτονική μας και αγαπητή Κεφαλονιά, από κάποιους οι οποίοι τρέχουν να προλάβουν με όλα τα μέσα τις εξελίξεις αλλά και με τρικλοποδιές να «σαμποτάρουν» και να καθυστερήσουν τις αρχαιολογικές έρευνες της Ιθάκης.

Η πολιτεία απούσα και χαμένη στις επιταγές της Τρόικας!

Στην Περιφέρεια πρακτικά η Ιθάκη δεν έχει λόγο και ελπίδα, μιας και οι όποιες αποφάσεις για να φτάσουν στην Κέρκυρα πρέπει πρώτα να περάσουν και να εγκριθούν από την Κεφαλονιά! Καπνός και τα λεφτά που είχαν υποσχεθεί με την προγραμματική σύμβαση!

Αλλά μην πηγαίνουμε μακριά και ο Δήμος Ιθάκης ο πρώτος εκ φύσεως ενδιαφερόμενος και ικανός φορέας με έτοιμες πιστώσεις.. δεν μπορεί; δεν ξέρει; δεν θέλει; ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ; και μάλλον είναι μπουρδουκλωμένος στον εσωτερικό του κυκλώνα! Δεν συμμετέχει στο βαθμό που θα έπρεπε στην μοναδική σίγουρη και ανταποδοτική επένδυση για το μέλλον της Ιθάκης, την προβολή της και την τουριστική της ανάπτυξη ή οποία είναι και η μοναδική πιθανή δίοδος επιβίωσης της τοπικής κοινωνίας για τα δύσκολα χρόνια που έρχονται.

Πρέπει να το αποδεχτούμε πια οι Ιθακήσιοι, ότι εν καιρώ κρίσης και όπως μας έστυψαν σαν τοπική κοινωνία τα τελευταία χρόνια του μνημονίου, καμία ανάπτυξη δεν θα έρθει για τον απλό Θιακό λαό αν δεν προωθήσουμε στο έπακρο την Οδυσσειακή μας ταυτότητα. Και αυτό πρέπει να το πράξουμε μόνοι μας, με αυταπάρνηση και με προσωπικές θυσίες.

Προσωπικά πιστεύω ότι η μοναδική βιώσιμη λύση για την ολοκλήρωση της ανασκαφής και ανάδειξης του Οδυσσειακού ανακτόρου είναι μια. Σύμπραξη του Δήμου Ιθάκης (ο οποίος έχει λεφτά και για αυτό το σκοπό δεν χωράει ούτε συζήτηση), του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και αρχαιολογικών σχολών , με την παράλληλη αναζήτηση ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και την συμβολή και άλλων διεθνών οργανισμών (πχ. Ουνέσκο), αλλά και την οικονομική ενίσχυση και συμμετοχή χορηγών (πχ εταιρείες, πολυεθνικές, ιδρύματα κλπ).

Με αυτό τον τρόπο και το πολύ δύσκολο πράγματι πάντρεμα θα μπορέσει να ξεκινήσει μια μόνιμη και όχι εποχιακή ερευνητική διαδικασία. Η οποία προφανώς θα διαρκέσει αρκετά χρόνια, αλλά στο πέρας της θα ανταμείψει πλουσιοπάροχα τόσο αναπτυξιακά το νησί μας αλλά και πολιτισμικά!

Διαδώστε το, εμπλακείτε ενεργά στις δράσεις, δωρίστε στο σκοπό αυτό έστω και 1 ευρώ.

Είναι ο μόνος τρόπος!

Γιάννης Αρσένης